Marko svetuje

Visoka greda za sodobno vrtnarjenje

Sodobna prenosna visoka greda z velikim zalogovnikom za vodo

Na pragu Zgornje Savinjske doline leži majhno mestece Mozirje.

Mestece, poznano po čudovitem Mozirskem gaju, parku cvetja in po rekreacijsko turističnem smučarskem centru Golte. Prav tu, v osrčju zelene doline obdane z gozdovi, od koder prihaja najboljši les, je nastala prva sodobna prenosna visoka greda, z velikim zalogovnikom za vodo.

V družinskem podjetju Marsan d.o.o. se že vrsto let ukvarjamo s tesarstvom in krovstvom. Ker obožujemo les ni trajalo dolgo, da smo prav njemu namenili tudi svoj prosti čas. Verjamemo, da so les ter izdelki iz naravnih materialov naša bodočnost, zato smo svoje znanje, čas in pozornost namenili razvoju izdelka, ki brez truda, modernemu ter zaposlenemu človeku nudi možnost sprostitve ob gojenju rastlin za lastno uporabo in zadovoljstvo.

Les in njegovo oblikovanje je lastniku podjetja, Marku Zidarnu, zapisano že v genih. Njegova ljubezen do ustvarjanja iz lesa, neumorna zagnanost in prirojena natančnost, so bile v dobrih dveh letih ustvarjanja in izboljšav sodobne prenosne visoke grede, nemalokrat na preizkušnji.

Vsaka od teh poskusnih kišt je dobila svoje mesto na domači terasi, kjer smo si že od nekdaj želeli priročen zelenjavni vrt. Ponavadi je tako, da se začetno navdušenje kmalu poleže in kangle z vodo nočejo same zalivati zelenjave. Zato se je Marko domislil rešitve.

Velik zalogovnik za vodo – sodobno vrtnarjenje za vedno bolj zaposlene ljudi

V leseno masivno ogrodje visoke grede je vgradil zalogovnik za vodo. Po nekaj različnih poskusih je bila prenosna visoka greda pripravljena na test. Posadili smo solato, kanadski češnjev paradižnik ter zeleno in rumeno papriko. Dobro zalili z vodo in čakali na rezultate.

Poleg tega, da so nam bile lesene kište zelo všeč, so bile vedno pri roki in kar naprej smo preverjali kdaj bo potrebno zaliti rastline. Spomladi jih nismo zalili tudi 10 dni ali več, včasih pa jih je namesto nas zalil kar dež. V času najintenzivnejše rasti smo solato zalivali na približno teden dni in takšen je bil rezultat.

Obilen pridelek na majhnem prostoru

Kakovost solate smo pridno preverjali in kar naenkrat je poletje zamenjalo pomlad. Vsi navdušeni nad obilnim pridelkom, na tako majhnem prostoru, smo svojo zelenjavo nenehno fotografirali…
… in ugotovili …
Naše prve prenosne visoke grede z zalogovnikom za vodo, so prvi uporabniški test opravile
odlično!