Marko svetuje

Vrt na terasi ali balkonu

Letos bomo v prvo visoko gredo, ki jo imamo na zelo sončni terasi posadili solato in čebulo, ki ju bomo do 15.maja, ko bo na vrsti sajenje nizkega češnjevega paradižnika, večinoma že pojedli.

Že nekaj let sami pripravljamo seme zelo odpornega nizkega češnjevega paradižnika, ki prihaja iz Kanade, kjer odlično uspeva kljub hladnejšemu podnebju, kot je pri nas. V prvih dneh, ko je paradižnik še bolj občutljiv, je dobro, da mu zaščito daje še kakšna solatka ali čebula, ki jo potem, ko paradižnik postane večji in močnejši, pojemo 🙂

V drugo visoko gredo, v kateri bodo čez poletje paprike, bomo sedaj nasadili solato, baziliko in drobnjak. Isto kot v prvi visoki gredi, bomo posajeno solato tudi v drugi visoki gredi do sredine maja postopoma pojedli, bazilika in drobnjak pa lahko v njej ostaneta celo leto, saj bo paprika visoka, začimbe pa ostanejo nizke, ker jih lahko sproti režemo in uporabljamo…

Če imate na razpolago še kakšno visoko gredo, ki jo boste imeli celo leto pri roki, je super, če v njo posadite zelišča in začimbe. Timijan, meto in ognjič lahko spet kombinirate z malo višjo kulturo, kot je jajčevec, ki  na soncu in visoki gredi z zalogovnikom za vodo odlično uspeva 🙂