Marko svetuje

Presajanje oziroma »pikiranje«

Teden pred praznično Veliko nočjo nam je letos postregel s precej visokimi temperaturami, zato je bilo sončno popoldne kot naročeno za presajanje paprike v lončke.
Temu zgodnjepomladanskemu opravilu rečemo  »pikiranje«, najprimernejši čas zanj pa je takrat, ko imajo male rastlinice paprike in paradižnika od dva do štiri liste.

Zelo pomemben del opravila je priprava prsti za presajanje. Prst ali substrat v katerega bomo prepikirali mlade rastlinice ne sme biti mrzla, zato je dobro, da se na presajanje prej pripravimo.

Ko sem kupljeni substrat prinesel iz trgovine domov,  sem ga shranil v kurilnici, saj bi bil skladiščen v kleti ali na prostem prehladen za uspešno presajanje.

V ogreto zemljo za presajanje sem umešal Big plant gnojilo, s katerim sem se prvič srečal prav na spomladanskem sejmu Flora, kjer smo se z Mojo kišto predstavili tudi mi.
To gnojilo zdaj uporabljam že par let in pri nas se odlično obnese.
Vsebuje koristne mikroorganizme, bakterije in glive, ki močno izboljšajo koreninski sistem. Rastlinam se naravno dvigne odpornost na škodljivce in bolezni, kar se posledično pozna na povečanem pridelku, rasti in okusu pridelka.

Pikiranje:
Lonček do polovice napolnimo s pripravljenim substratom, vanj nežno postavimo dve sadiki paprike (tako že od nekdaj dela moja mama) nato pa s substratom napolnimo lonček skoraj do vrha.
S prsti nežno pritisnemo zemljo ob korenine (da dobijo stik z zemljo) nato pa lonček napolnimo do vrha.

Po istem postopku prepikiramo vse rastlinice, ki smo jih imeli v  sadilnem zabojčku. Lončke lepo zložimo na pripravljene pločevinaste pladnje, v katere nalijemo vodo. Ta ne sme biti mrzla, če je malo mlačna bo ravno prav.
Če nimate pladnjev, v katere nalivate vodo, lahko substrat za pikiranje zmočite prej, po potrebi pa zalijete rastline v lončkih tudi po presajanju, vendar pazite, da jih premočen curek vode ne poškoduje.

Presajene rastline postavite v svetel prostor, kjer temperatura ne pade pod 5 ali 6 stopinj, če pa jih boste imeli na pretoplem, bodo rastline postale pretegnjene in neodporne.

Ko je vreme toplo in brez vetra lahko imate lončke s pikiranci zunaj, da se rastline učvrstijo in navadijo zunanjih temperatur. Popoldan ali proti večeru pa jih moramo pospraviti na toplo, ker mraza ali vetra nežne rastlinice ne bi preživele.

V toplih dneh, ko bodo temperature tudi ponoči nad 5 ali 6 stopinj, lahko rastline prestavimo ven, nekam v zavetrje, da se postopoma učvrstijo in ob sajenju na prosto ne doživijo prevelikega šoka.

Želim vam obilo uspeha ob vrtnarjenju in bogat pridelek v Moji kišti!