Marko svetuje

Najboljše polnilo za moderne visoke grede

visoka greda za balkone in terase

Ste že razmislili kaj boste letos posadili v svoje visoke grede?
Čas, ki ga preživljamo v karanteni vsak doživlja po svoje. Mi smo ga  izkoristili za pripravo majhnega zelenjavnega vrtička, ki je odslej lahko tudi na terasi!

 

Še preden v zemljo potaknemo čebulice in sadike,  moramo svojo visoko gredo ustrezno pripraviti.

Priprava klasične visoke grede

Poznamo pripravo klasične visoke grede, ki priporoča določeno zaporedno nalaganje organskih snovi, kot so vejevje, listje, travna ruša, ovčja voljna itd. Sestav teh plasti je visok, zato mora biti temu prilagojena tudi višina visoke grede. Plasti se nato počasi razkrajajo in sesedajo, kar je dobro, hkrati pa slabo, ker posledično greda izgublja drenažno plast, spodnji del grede postane trd in zbit, zemlja pa iztrošena.
Največja slabost klasičnih visokih gred je njihovo obnavljanje. Ne poznam nikogar, ki bi vsakih par let dejansko odstranil vso zemljo in ne-preperele ostanke iz visoke grede, naložil nove drenažne plasti in nanje nasul novo zemljo. Zato je logična posledica skromnejši pridelek.

 

Modernejša različica visoke grede, z imenom Moja kišta, je lahko majhna balkonska ali pa večja, kot so klasične visoke grede.

Priprava moderne prenosne visoke grede

Za razliko od klasične visoke grede je Moja kišta dvignjena od tal,  ima masivne macesnove nogice in leseno dno. V lesenem koritu se skriva zalogovnik za vodo, ki nam omogoča »dopust« med zalivanjem, rastlinam pa najmanj tedensko zalogo vode.
Ker vsaka visoka greda potrebuje drenažo, smo preučili  več različnih načinov, kako zadržati vodo v zalogovniku, da bi bila rastlinam na razpolago takrat ko jo potrebujejo, zemlja pa vseeno ne bi bila razmočena…

Ste že slišali za Green roll?
To je čudovit slovenski izdelek, ki ga po svetu – predvsem v sušnih predelih, zelo dobro poznajo in uporabljajo za zelene strehe, urejanje zelenih površin in v vrtnarstvu.

Green Roll - zeleno mineralno polnilo

Green roll je popolnoma naravna rastna podlaga, ki jo brez kakršnihkoli dodatkov izdelujejo iz  čistih kamninskih vlaken. Ker je v njih ogromno kalija, kalcija, magnezija in železa zagotavlja rastlinam odlične rastne pogoje.

Zdaj veste!

V zalogovnik za vodo, ki se skriva  v notranjosti Moje kište na tesno položimo sloje naravnih mineralnih vlaken oz. Zeleno mineralno polnilo, ki v naši moderni visoki gredi opravlja funkcijo zbiralnika vode, drenaže in rastne podlage.

Rastline obožujejo Green Roll

S čudovito inovacijo slovenskega podjetja Knauf Insulation smo lahko novim potrebam prezaposlenih ljudi prilagodili tudi našo visoko gredo in jo iz podeželja pripeljali tudi v mestno okolje.