Marko svetuje

Marec in sajenje prve letne solate

Proti koncu marca gre zato upam, da ste že pojedli motovilec in zimsko solato iz svoje Moje kište, saj je zdaj ravno pravi čas za sajenje letne solate, če ne želite imeti Moje kište prazne.

Če se slučajno v kakšnem kotu Moje kište skriva še lanski peteršilj ga kar pustite tam, saj sedaj poganjajo novi listi, ki jih boste lahko uporabljali vse do takrat, ko boste nasadili nov peteršilj, stari pa bo šel v cvet.

Za sajenje prve solate je dovolj, da lansko zemljo le malo razrahljamo.  Ob vetru in napovedanih nižjih temperaturah jo lahko zaščitite z vrtno kopreno.
Čez dan je sonce že dovolj močno in dnevi dovolj dolgi, da bo solata zrastla in jo boste lahko pojedli do takrat, ko se bodo v Mojo kišto sadile ostale vrtnine.

Če ste slučajno med srečneži, ki premorejo rastlinjak, ste verjetno svojo prvo  solatko posejali že zdavnaj, sedaj pa je gotovo ravno prav velika, da jo prepikirate (presadite) v Mojo kišto na prosto.

Nasajeno solato lahko po približno tednu dni malo pognojite z gnojilom Bioguano, ki je popolnoma naravno in se nam odlično obnese.

Seveda lahko v skladu s svojimi izkušnjami uporabite tudi kakšno drugo gnojilo, važno je le, da s svojim učinkovanjem obnavlja in zdravi zemljo ter izboljšuje odpornost rastlin.