Marko svetuje

Male skrivnosti vrtnarjenja v Moji kišti

Visoke grede so v zadnjih letih preplavile okolico naših bivališč predvsem zato, ker nam ponujajo moderen način vrtnarjenja s super rezultati.

Po  prvem letu vrtnarjenja v visoki gredi, se lahko s super rezultati pohvali večina lastnikov visokih gred, pa čeprav sami za to niso kaj dosti storili.
Malce začudenja in slabe volje pa se lahko pojavi že v drugem letu, saj rastline ne uspevajo več tako kot smo bili navajeni prvo leto.

Razloge za to,  vam razkrijem v nadaljevanju…

Za zelenjavo posajeno v Moji kišti  je značilna hitra rast in obilni pridelki, saj so v njej ustvarjeni idealni pogoji za intenzivno rast.  Čeprav je  količina zemlje omejena, rastlinam ugajata toplota zemlje in vlaga, ki sta jim na razpolago v zalogovniku Moje kište. V takšnih pogojih rastejo in se razvijajo hitreje kot na primer v vrtu, kjer so tla hladnejša in zemlja hitreje izsušena.

Logično je, da intenzivna rast in obilen pridelek izčrpata rastline, ki za svojo rast pridobivajo hranilne snovi iz zemlje, zato je najpomembnejše, da si zapomnite čisto preprost pregovor:

»Kar daš, to imaš.«

Tudi če nimate prav dosti znanja o vrtnarjenju, je veliko že to, da se zavedate pomembnosti tega dejstva.
Po določenem času rastline izčrpajo hranilne snovi iz zemlje, zato jih morate nadomestiti. To pomeni, da morate zemlji dodati gnojilo, ki je ustrezno posajenim rastlinam.

Če recimo papriki, ki lepo rodi, naenkrat začnejo odpadati cvetovi, je to prvi znak, da je potrebno ukrepati. Velika verjetnost je, da je v zemlji zmanjkalo hranilnih snovi, zato jih je potrebno čimprej nadomestiti.

Zelo primerno in popolnoma naravno je univerzalno gnojilo Bio Guano v prahu, ki ga sam, po navodilih proizvajalca, zmešam z vodo in z njim zalijem rastline.

BioGuano je namreč bogato s hranili, s svojim hitrim in dolgotrajnim učinkovanjem  pa obnavlja zemljo, izboljšuje količino in kakovost pridelka ter odpornost rastlin.

Ponavadi  se rastline opomorejo že po dnevu ali dveh, zato je najboljše, da imate to ali kakšno drugo naravno gnojilo vedno pri roki. Če ga boste papriki  dodali še pravi čas, vas bo prav gotovo bogato nagradila in vas s svojimi plodovi zalagala še dolgo v jesen.

Vsem, ki se prvič sami srečujete z vrtnarjenjem, se poraja  vprašanje:
Ali je potrebno vsako leto menjati zemljo v Moji kišti ?

Najlažje bo odgovoriti s primerom.
Tako kot ostale stvari za svoje brezhibno delovanje potrebujejo servis, tudi zemlja v visoki gredi potrebuje »servis«. To ne pomeni vedno, da jo morate zamenjati, prav gotovo pa jo je potrebno razrahljati, pognojiti in morda dodati, če se je v preteklem letu zelo zbila in posedla.
Najboljše je to storiti spomladi, da nove rastline posadimo v rahlo in dobro pognojeno zemljo.

Ko v Moji kišti pripravljate zemljo na novo sezono, bodite pozorni, da v njej ni ličink majskega hrošča ali kakšnega drugega škodljivca. Če jih opazite, jih seveda odstranite ali pa enostavno presejte vso zemljo. Rastlinam boste obvarovali korenine.

pomlad na terasi

Kaj storiti če rastline »ne rastejo«?

Včasih se zgodi, da rastline enostavno ne rastejo. Nič ne pomaga če smo pravilno pripravili zemljo, če smo na pravi dan posadili pravo rastlino, če jih zalivamo in jim lepo govorimo…
Včasih enostavno ne vemo več kaj storiti.

Zgodi se, da novi vrtnarji v svoji preveliki vnemi preveč zalivajo rastline, kar lahko povzroči gnitje korenin, ki so predolgo v premokri zemlji.

Moja kišta ima zalogovnik za vodo, zato res lahko pozabite na vsakodnevno večerno rekreacijo -zalivanje vrtnin. Zalogovnik v Moji kišti vam omogoča da zalivate le občasno, recimo na 7 do 10 dni, vendar takrat na zalogo. Seveda je odvisno od tega kako veliko Mojo kišto imate in kaj je v njej posajeno, vendar so nam, zdaj že večletne izkušnje pokazale, da je najlažje zemljo malce razgrniti in preveriti ali je v notranjosti prst še vlažna.
Če je, zalivanje še ni potrebno, če pa je zemlja izsušena tudi v notranjosti, si vzemite čas in počasi zlijte v Mojo kišto toliko vode, da zopet napolnite zalogovnik. Ko bo zalogovnik poln, bo voda na drenažnih luknjicah pričela iztekati, pazite le, da zalivate počasi, tako, da se zemlja z vodo prepoji.

Vsaka naša nova pridobitev od nas zahteva določeno novo znanje, ne glede na to ali smo kupili nov televizor ali pa Mojo kišto.

Ko imate Mojo kišto,  z njo dobite košček tropskega raja, v katerem so ustvarjeni odlični pogoji za bujno rast rastlin z obilo plodovi.  Zaradi intenzivne rasti rastline v njej hitreje izčrpajo hranilne snovi iz zemlje, kot bi jih sicer v vrtu, zato je pri vrtnarjenju v visokih gredah, zelo pomembno redno in pravočasno dognojevanje.

Nevidna nadloga

Zelo velika, hkrati pa neizkušenim vrtnarjem nevidna nadloga, zaradi katere rastline ne rastejo, največkrat pa tudi shirajo, so rastlinske uši.

Uši lahko nevede prinesete domov na kakšni sadiki, roži ali pa se veselo k vam preselijo od bližnjega soseda.  Listne uši izsesavajo rastlinski sok, poleg tega pa na rastline prenašajo tudi virusne bolezni. Najpogostejši pokazatelj, da so rastline napadle uši,  je velika količina mravelj okoli rastlin. Mravlje se namreč prehranjujejo s sladkim izločkom, ki ga uši izločajo, zato je pomembno, da jih čimprej opazite in seveda zatirate.

Uši največkrat najdete na spodnji strani listov.  Pozorni bodite na razbarvane, porumenele ali zvite liste, rade se skrijejo tudi v srček solate, kjer jih ne opazite vse dokler solata ne oveni ali odmre.
Na spletu je objavljenih veliko različnih načinov, s katerim lahko na čisto naraven način odpravite uši. Jaz se najraje poslužujem posipanja rastlin s presejanim lesnim pepelom, ki je učinkovit, vendar je postopek potrebno večkrat ponavljati.

Uši  lahko napadajo tudi korenine rastlin. To so koreninske uši, ki jih je težko učinkovito odstraniti.  Seveda je najboljša preventiva in sprotno zatiranje te nadloge, če pa ugotovimo, da so se uši razširile tudi na korenine rastlin,  pa bo potrebno ukrepanje z insekticidom. Kupite in uporabite dober organski insekticid, prijazen ljudem in rastlinam.

Če se uši nikakor ne morete rešiti, bo potrebno rastline zavreči, okuženo zemljo in visoko gredo pa razkužiti z apnom.

Začarani krog.

Če rastline ne dobijo hranilnih snovi iz zemlje ne morejo rasti in delati plodov. Če rastline ne rastejo, tudi ne porabljajo vode iz zalogovnika. Na prvi pogled se zdi, da voda v zalogovniku zastaja ali da višek vode ne odteka skozi drenažne luknjice. Seveda to ne drži, ker pa se voda iz zalogovnika ne porablja, je zemlja vedno vlažna. To večini rastlin ni všeč, zato pričnejo odmirati, takšnih pa se še raje lotijo različni škodljivci.

Nauk 😊

Za uspešno moderno vrtnarjenje v visokih gredah je torej pomembno, da rastlinam zagotovite  isto kot sebi. Hrano in vodo. Poskusite, pa bo vrtnarjenje postalo vaše veselje in ponos!